Yellow Star

Σελίδες

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

ΤΑ ΜΠΛΕ ΓΥΑΛΙΑ (ΤΑΙΝΙΑ)

the blue glassH ταινία (παραγωγής Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. 2011) είναι βασισμένη στην ιστορία του Βαγγέλη Ηλιόπουλου «Στη φωλιά του Νίκου», από το βιβλίο εκδ. Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. «Μίλα, μη φοβάσαι».
Ανέβηκε στο Vimeo για αποκλειστικά εκπαιδευτική χρήση.


Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν (αυτονοήτως) στην Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.


(Για το κανάλι τ6ης Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. στο youtube πατήστε εδώ: youtube.com/user/EPSYPE1991/videos?shelf_id=1&view=0&sort=dd)


Η ταινία που σκηνοθέτησε ο Γιάννης  Κουφονίκος με τίτλο «Τα Μπλε Γυαλιά» (2011) βασίζεται στην ιστορία «Στη φωλιά του Νίκου» του Β. Ηλιόπουλου από τον συλλογικό τόμο της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε«Μίλα μη φοβάσαι – τρεις ιστορίες για τη βία στο σχολείο».
Η ταινία είναι παραγωγής της Εταιρίας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε) και προσφέρετε αποκλειστικά για εκπαιδευτική χρήση.

Η υπόθεση της ταινίας:
«Ο Γιώργος πηγαίνει στο νέο σχολείο του φορώντας τα μπλε γυαλιά. Δεν ξέρει ότι όλοι υποστηρίζουν μια ομάδα με μωβ χρώμα. Τα παιδιά παροτρύνουν το Νίκο να του πάρει τα μπλε γυαλιά. Εκείνος το κάνει και μάλιστα τον απειλεί να μη μιλήσει σε κανέναν. Τι θα γίνει τελικά; Τι λύση θα δώσουν τα ίδια τα μπλε γυαλιά;


 

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Διαδικτυακός Εκφοβισμός


digitaal-pesten
Τι είναι ο Διαδικτυακός Εκφοβισμός; 

Ο εκφοβισμός ή παρενόχληση μέσω του Διαδικτύου θεωρείται οποιαδήποτε πράξη επιθετικότητας, τρομοκρατικής ή αυταρχικής συμπεριφοράς που πραγματοποιείται μέσω της χρήσης των ψηφιακών συσκευών επικοινωνίας, όπως είναι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα  κ.α. κι η οποία επαναλαμβάνεται ανά τακτά ή άτακτα χρονικά διαστήματα. Ο στόχος της μη αποδεκτής κοινωνικά, αυτής συμπεριφοράς είναι ο επιτιθέμενος να προκαλέσει ζημία ή να βλάψει το θύμα του.

Μέσω της ηλεκτρονικής επικοινωνίας, που χαρακτηρίζεται «διαδικτυακός εκφοβισμός» μπορεί κάποιος να προσπαθήσει να προσβάλει, να ενοχλήσει, να δυσφημίσει, να γελοιοποιήσει, να εκθέσει αρνητικά, να αποκλείσει κοινωνικά, ή ακόμα και να απειλήσει έναν συνάνθρωπο του ή ένα παιδί.

Ποια είναι τα ειδικότερα μέσα που χρησιμοποιεί ο Διαδικτυακός Εκφοβισμός;
Τα μέσα που χρησιμοποιούνται για τον Εκφοβισμό μέσω του Διαδικτύου είναι το τηλέφωνο (σταθερό και κινητό κι όλες οι εφαρμογές επικοινωνίας), το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email), τα γραπτά μηνύματα (text messaging),  οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης (social networking sites), οι χώροι συζητήσεως στο διαδίκτυο (chat rooms), τα blogs, τα web sites, οι webpages, τα διαδικτυακά παιχνίδια (internet gaming) κ.α.

 cyberbullying

Τι ακριβώς περιλαμβάνει ο  Διαδικτυακός Εκφοβισμός;

Συνήθως περιλαμβάνει:
  • αποστολή κειμένων, e-mail, ή άμεσων μηνυμάτων με κακόβουλο ή/και προσβλητικό, για το όνομα ή/και την ταυτότητα του λήπτη, περιεχόμενο
  • ανάρτηση προσβλητικών για το θύμα φωτογραφιών, μαγνητοσκοπημένου (βίντεο) ή άλλου υλικού σε ιστοσελίδες, δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, blogs, chat rooms, κ.α., όπου μέρος του πληθυσμού έχει πρόσβαση
  • διαδικτυακή παρακολούθηση των αναρτήσεων του θύματος με σύγχρονη ή ασύγχρονη ανάρτηση εχθρικών σχολίων ή μηνυμάτων
  • ανακοίνωση, διανομή ή/και αποστολή σε τρίτους προσωπικών ή εμπιστευτικών μηνυμάτων, βίντεο ή φωτογραφιών
  • αποκλεισμό του χρήστη από το διαδίκτυο
  • επαναλαμβανόμενη αποστολή ηλεκτρονικών ή τηλεφωνικών μηνυμάτων
  • δημιουργία ψεύτικων διαδικτυακών προφίλ στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης με σκοπό την προσβολή του ονόματος ή/και της προσωπικότητας του θύματος
  • παραβίαση (είσοδος) στους προσωπικούς διαδικτυακούς λογαριασμούς του θύματος (διαδικτυακή παρακολούθηση)
  • γνωστοποίηση προσωπικών πληροφοριών ή προσωπικών δεδομένων σε πολλαπλούς παραλήπτες
  • υπό προϋποθέσεις λήψη μηνυμάτων από διαφορετικούς παραλήπτες, χωρίς το θύμα να έχει δώσει τη συγκατάθεση του ή να έχει ο ίδιος δώσει την ηλεκτρονική του διεύθυνση (το τελευταίο έχει σκοπό την πώληση, με αθέμιτο τρόπο)
  • σπρωξίματα (poke) στο Facebook
  • ηλεκτρονική κλοπή και πρόκληση ζημίας στην προσωπική περιουσία του θύματος
  • εκβιαστικά τηλεφωνήματα ή τηλεφωνήματα χωρίς συνομιλία σε ακατάλληλες ώρες, ή/και κλήσεις χωρίς απάντηση
Η επικοινωνία μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνον μια φορά ή πολλαπλές φορές και να εκδηλώνεται με τον ίδιο ή διαφορετικό τρόπο.

Ο Εκφοβισμός μέσω του Διαδικτύου μπορεί να είναι άμεσος ή έμμεσος εμπλέκοντας και άλλα άτομα που ενδεχομένως να μην γνωρίζουν προσωπικά το θύμα.


cyberbullying2

Ποια είναι τα κίνητρα των δραστών; 

Συχνά παρατηρούμε ότι ο διαδικτυακός εκφοβισμός αφορά στην εκτόνωση έντονων συναισθημάτων όπως η οργή, ο πόνος, η εγκατάλειψη, ο φόβος, η απόρριψη, ο θυμός, η απελπισία, η απόγνωση, που προκληθήκαν από προβληματικές οικογενειακές σχέσεις, κοινωνική δυσλειτουργία ή δύσκολες προσωπικές σχέσεις.

Με αυτή την αντικοινωνική συμπεριφορά, οι δράστες αισθάνονται ότι επιβάλουν εξουσία κι ανακτούν τον έλεγχο, ανακουφίζοντας τα συναισθήματα δυσφορίας που νιώθουν.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, διερευνούμε τις βαθύτερες ανάγκες του ατόμου και διερευνούμε προσεκτικά την προσωπικότητα, τις ανασφάλειες, τα στερεότυπα κλπ, που μπορεί να ευθύνονται για την μη αποδεκτή συμπεριφορά. Πίσω από τα αρνητικά συναισθήματα συχνά κρύβονται μοναξιά, δυσκολίες προσαρμογής, ψυχοσωματικά προβλήματα (διαφόρων εντάσεων) και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Με την κατάλληλη ψυχοεκπαίδευση, ο δράστης μπορεί να κατανοήσει τους λόγους που τον οδήγησαν στην παραβατική συμπεριφορά, να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση του και τέλος να επιλέξει έναν κοινωνικά αποδεκτό τρόπο συμπεριφοράς.
Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι οι άνδρες και τα αγόρια ασχολούνται με τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό συχνότερα από τις γυναίκες και τα κορίτσια, τα οποία συνήθως βασίζονται σε πιο ήπιες ή έμμεσες μορφές επιθετικότητας.

Ποιες είναι οι συνέπειες στην ψυχική υγεία του λήπτη Διαδικτυακού Εκφοβισμού; 

Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός, μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρές συνέπειες στη ζωή του θύματος, καθώς σχετίζεται με τον παραδοσιακό εκφοβισμό ως εξής:

  • παρότι δεν λαμβάνει τη μορφή της σωματικής επίθεσης, εξακολουθεί να είναι μια μορφή επιθετικότητας που εκφράζεται με ηλεκτρονικά μέσα κι επηρεάζει τη ζωή του θύματος δυσμενώς
 
  • η εικόνα/ταυτότητα/καθημερινότητα/αυτοδιάθεση/αξιοπρέπεια/υπόληψη του θύματος παραβιάζονται ή/και προσβάλλονται ή/και δυσφημούνται
 
Οι συνέπειες από τις παραπάνω ενέργειες επιδρούν αρνητικά στη ζωή του προσβαλλόμενου ατόμου κι επιφέρουν κοινωνική απομόνωση, αποχή από εργασία (ή από τα μαθήματα, εάν πρόκειται για μαθητές/φοιτητές), απότομη πτώση στις εργασιακές ή σχολικές επιδόσεις, εκτέλεση πράξεων αντίθετων με τον χαρακτήρα του προσβαλλόμενου, παράνομες πράξεις λόγω εκβιασμού, κατάθλιψη, φόβο, αίσθηση ανασφάλειας ή απομόνωσης, απώλεια εμπιστοσύνης στον εαυτό κ.α.

Εάν η παρενόχληση είναι συνεχής, επίμονη κι έντονη μπορεί να οδηγήσει πιθανή τάση αυτοκτονίας λόγω της αίσθησης δυστυχίας ή/και αβοηθητότητας.

Πέραν από τις ψυχολογικές διαταραχές ή τις διαταραχές συμπεριφοράς, μπορεί να παρουσιάστούν και ψυχοσωματικά προβλήματα, όπως πονοκέφαλοι, κοιλιακά άλγη,  ενούρηση, διαταραχές ύπνου, άγχος,  χαμηλή αυτοεκτίμηση, φοβίες, κ.α.

fall08_cyberbullying


Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ο Διαδικτυακός Εκφοβισμός; 

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι, καθώς και κλιμάκωση των ενεργειών αντιμετώπισης. Η αντιμετώπιση, οφείλει να γίνει εγκαίρως και μπορεί να περιλαμβάνει:

  • την αγνόηση των ενοχλητικών μηνυμάτων
  • τον αποκλεισμό του αποστολέα των απειλητικών/ενοχλητικών μηνυμάτων
  • την προειδοποίηση του αποστολέα για τη λήψη νόμιμων μέτρων προστασίας
  • την αναφορά των περιστατικών ή/και των μηνυμάτων στις αρμόδιες αρχές (π.χ. αστυνομία, υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος) και λήψη προληπτικών μέτρων, σε περίπτωση απειλών ή προσωπικής ζημίας
Εάν προσβάλλεται ανήλικο παιδί, η αντιμετώπιση θα περιελάμβανε:
  • εκπαίδευση γονέων κι εκπαιδευτικών στην αναγνώριση των πιο ευρέως χρησιμοποιούμενων τεχνικών θυματοποίησης
  • ευαισθητοποίηση ώστε να διδάξουν στα παιδιά να μην δίνουν προσωπικές πληροφορίες στο διαδίκτυο και να αντιδρούν άμεσα αν τύχει να βρεθούν σε δύσκολη ή περίεργη κατάσταση, κατά την ενασχόληση τους με τον υπολογιστή ή το κινητό τους, με το να αναφέρουν το περιστατικό στο γονιό, σε έμπιστο ενήλικα ή απευθείας στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, όταν δέχεται σοβαρές απειλές
  • επικοινωνία με το παιδί κι εξήγηση ότι αυτό που συμβαίνει είναι απαράδεκτο
  • βεβαίωση (λεκτική και συναισθηματική) ότι το παιδί είναι ασφαλές και άξιο αγάπης
  • επικοινωνία με ειδικό ψυχικής υγείας για αντιμετώπιση πιθανών ψυχοσωματικών διαταραχών
  • βοηθούμε τα παιδιά να διευρύνουν τον κύκλο των φίλων τους, ώστε να στηρίζουν και να προσέχουν το ένα το άλλο
  • τα ενημερώνουμε (ανάλογα με το αναπτυξιακό τους στάδιο) για τους πιθανούς κινδύνους, ώστε να αναγνωρίσουν ένα παραβατικό περιστατικό και να συνειδητοποιήσουν ότι θα πρέπει να ζητήσουν βοήθεια από τα κατάλληλα πρόσωπα, ώστε να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.
  • συμβουλεύουμε τα παιδιά να είναι σε επαγρύπνηση και να έχουν αυτοπεποίθηση.
 
Τι θα προτείνατε να κάνει ένας γονιός εάν διαπιστώσει ότι το παιδί του παρενοχλεί ηλεκτρονικά άλλα παιδιά; 

Είναι μία δύσκολη περίπτωση που επίσης, χρήζει της άμεσης ανταπόκρισης μας.
  • παρατηρούμε με προσοχή εάν το παιδί μας μιμείται επιθετική συμπεριφορά μελών του οικογενειακού περιβάλλοντος
  • εξηγούμε με προσοχή στο παιδί, ότι η συμπεριφορά αυτή, δημιουργεί φόβο και δυστυχία στα άλλα παιδιά και παρατηρούμε ήρεμα και προσεκτικά την αντίδραση του, ώστε να καταλάβουμε τους πιθανούς λόγους που το οδήγησαν σε αυτή τη συμπεριφορά και να διαπιστώσουμε πως το ίδιο αισθάνεται ή τι περιμένει να συμβεί από την απαράδεκτη συμπεριφορά του. Δεν κρίνουμε το ίδιο, αλλά τη συμπεριφορά κι απευθυνόμαστε στους δασκάλους του προκειμένου να διερευνήσουμε τυχόν άλλες αντικοινωνικές συμπεριφορές
  • του λέμε ότι το αγαπάμε και βεβαιωνόμαστε ότι το γνωρίζει
  • εξηγούμε την κοινωνικώς αποδεκτή συμπεριφορά, το επαινούμε για τις καλές πράξεις του και το στηρίζουμε στη σταδιακή αλλαγή της συμπεριφοράς του
 
Τι θα βοηθούσε γενικά στην αλλαγή της συμπεριφοράς, ανεξάρτητα εάν αφορά σε ανήλικους ή ενήλικους; 

Η κατάλληλη ενημέρωση για τις καταστροφικές συνέπειες για τη μετέπειτα ζωή, τόσο των δραστών όσο και των θυμάτων. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να μένουν παθητικοί δέκτες ή να γίνονται επιθετικοί στη συμπεριφορά τους, αλλά να βοηθηθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με αποδεκτούς κοινωνικά τρόπους.

Ως γονείς οφείλουμε να γίνουμε οι ίδιοι τα καλά παραδείγματα για τα παιδιά μας στο σπίτι, το σχολείο και στην ευρύτερη κοινωνία, γενικότερα.

Όλοι έχουν το δικαίωμα στην προσωπική ελευθερία, την επιλογή ή τη διαφορετικότητα και για τις επιλογές τους, δεν είναι υποχρεωμένοι να υφίστανται απομόνωση, απειλές, εξευτελισμό, βία ή υποτίμηση από τους άλλους συνανθρώπους τους.


 ~ Χαρίκλεια Μανουσάκη, Επαγγελματίας Ψυχικής Υγείας 
 Συστημική Σύμβουλος, NLP, Marte Meo, EFT, Play Therapy, Coaching  

by Αντικλείδι , http://antikleidi.com

Merry Madagaskar (Greek)

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

2η ΕΝΟΤΗΤΑ: Κύριε, μας ενοχλείτε




http://users.sch.gr/theoarvani/mathimata/zparagogi/eidisi/interaction.html 
"Πώς γράφουμε ένα άρθρο" από τον Θ. Αρβανιτίδη


2η ενότητα επανάληψη

https://533ea7fb18eca3b1f7f5d53a2cc05f73a1fddcaa.googledrive.com/host/0B3zesXDYWEqdR2xSVXVYWjV0NWc/ 
απο τον Θ. Αρβανιτίδη 
 
πηγή: http://silegga.blogspot.gr

ΒΙΝΤΕΟ 2. ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ: ΟΛΟΙ, ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ




Το δεύτερο βίντεο δείχνει την πιθανή βλάβη που μπορεί να προκαλέσει στο θύμα η διακίνηση εικόνων και βίντεο (ακόμα και σαν αστείο).

Ο Μίρκο, ο κεντρικός χαρακτήρας, πηγαίνει με μία ομάδα φίλων του στο πάρκο για σκέιτ. Τα παιδιά αρχίζουν να παίζουν και να διασκεδάζουν, ενώ ένας φίλος του Μίρκο τους βιντεοσκοπεί όλους με το smart-phone. Το απόγευμα, τα αγόρια επιστρέφουν στο σπίτι και ο Μίρκο περπατά μαζί με τον φίλο του που βιντεοσκοπούσε. Καθώς περπατούν, ένα περιστέρι ρίχνει κουτσουλιές πάνω ακριβώς στο κεφάλι του πρωταγωνιστή. Ο φίλος του, θεωρώντας το αστείο, βιντεοσκοπεί τη σκηνή και τρέχει πίσω στο σπίτι του γελώντας.

Έχοντας επιστρέψει στο σπίτι, ο φίλος ελέγχει το υλικό που κατέγραψε το απόγευμα, βρίσκει το βίντεο από το πάρκο και εκείνο με το «ατύχημα» του πρωταγωνιστή με το περιστέρι. Αποφασίζει να ανεβάσει στο Διαδίκτυο το βίντεο με το «ατύχημα από το περιστέρι».

Ο πρωταγωνιστής είναι τώρα στο σπίτι του, κάθεται μπροστά στον υπολογιστή και παίρνει ένα μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο (MMS), το οποίο περιέχει τη φωτογραφία ενός περιστεριού.

Αμέσως μετά, παίρνει ένα email με έναν σύνδεσμο στο Youtube. Είναι το βίντεο, στο οποίο ο πρωταγωνιστής προσπαθεί να σκουπίσει τις κουτσουλιές από το κεφάλι του και από κάτω υπάρχουν ένα σωρό υποτιμητικά σχόλια και 200 αναφορές «μου αρέσει»· ο πρωταγωνιστής νιώθει ταπεινωμένος, ντροπιασμένος, στεναχωρημένος και απελπισμένος.

Στο σημείο αυτό, το βίντεο πάει πίσω και δίνει στον θεατή να καταλάβει τι θα γινόταν εάν είχαν συμπεριφερθεί διαφορετικά ...

Τι θα γινόταν εάν ...

ΒΙΝΤΕΟ 4. ΑΣΤΕΙΟ Η ΣΟΒΑΡΟ ΑΔΙΚΗΜΑ




Το τελευταίο βίντεο έχει ως στόχο την έναρξη μιας συζήτησης σχετικά με τις σοβαρές συνέπειες (τόσο για τον θύτη όσο και για το θύμα) που προκαλούνται από τη διαδικτυακή διακίνηση εικόνων ή βίντεο που τραυματίζουν σοβαρά τη φήμη άλλων ανθρώπων. Το να εκδικείσαι τον τωρινό ή πρώην σύντροφό σου, χρησιμοποιώντας και διαδίδοντας υλικό που δυσφημεί ή βλάπτει τη φήμη του, αποτελεί μία ιδιαίτερα διαδεδομένη πρακτική, η οποία αντικατοπτρίζει συμπεριφορές άσκησης ελέγχου και την έλλειψη διαλόγου και ώριμης σκέψης.

Ο κεντρικός χαρακτήρας και η φίλη του είναι στην πισίνα με μία ομάδα φίλων τους.

Ο πρωταγωνιστής φωτογραφίζει το κορίτσι του. Καθώς ο κεντρικός χαρακτήρας απομακρύνεται, ένα άλλο αγόρι πλησιάζει τη φίλη του πρωταγωνιστή, αρχίζουν να κουβεντιάζουν και να περνούν ωραία και το κορίτσι χαμογελά χαρούμενο.

Ο πρωταγωνιστής με πληγωμένη την περηφάνια του αποφασίζει να εκδικηθεί και ανεβάζει τις φωτογραφίες της φίλης του σε έναν ιστότοπο γνωριμιών μαζί με τον αριθμό του κινητού της.

Την επόμενη μέρα η φίλη του, μη γνωρίζοντας τίποτα, πηγαίνει στο σχολείο, όπου στη διάρκεια του πρωινού δέχεται «περίεργα» τηλεφωνήματα και καταλαβαίνει ότι οι φωτογραφίες και ο αριθμός του τηλεφώνου της έχουν δημοσιευτεί στο Διαδίκτυο, κατά πάσα πιθανότητα σε έναν χώρο γνωριμιών. Καταλαβαίνει ότι ο φίλος της από ζήλια και κτητικότητα θέλησε να πάρει εκδίκηση και αποφάσισε έτσι να τη δυσφημήσει και να την προσβάλει, οπότε η ίδια αισθάνεται αγχωμένη και απειλημένη από τη συμπεριφορά του.

Τι θα γινόταν εάν ….

ΒΙΝΤΕΟ 1. ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΣΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ


O στόχος αυτού του βίντεο είναι να γίνει κατανοητό από τα παιδιά η ανάγκη προστασίας της ιδιωτικότητας και του απορρήτου στο Διαδίκτυο, ιδιαίτερα στους χώρους κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην αποδέχονται αιτήματα φιλίας από κάποιον που δεν γνωρίζουν ή από κάποιον για του οποίου την πραγματική ταυτότητα δεν είναι βέβαιοι, επειδή η δυνατότητα της ανωνυμίας που παρέχεται μέσω των νέων τεχνολογιών επιτρέπει στον οποιονδήποτε να μπορεί να παραστήσει τον οποιονδήποτε.

Η ιστορία: Η Μάγδα, ο κεντρικός χαρακτήρας, βρίσκει στο Facebook ένα αίτημα φιλίας από κάποιον τον οποίο δεν γνωρίζει.

ΒΙΝΤΕΟ 3. ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ




Το βίντεο αυτό εστιάζεται στις πιθανές αρνητικές συνέπειες που σχετίζονται με την ακατάλληλη χρήση των κινητών τηλεφώνων και, ειδικότερα, με το πόσο σημαντικό είναι οι κάτοχοι κινητού να μην αφήνουν τη συσκευή τους χωρίς επίβλεψη. Οι πληροφορίες που περιέχει ένα κινητό τηλέφωνο μπορεί να χρησιμοποιηθούν, όπως συμβαίνει στο βίντεο αυτό, για να δημιουργηθούν ψεύτικα προφίλ σε χώρους κοινωνικής δικτύωσης και να προκληθούν προβλήματα σε ανθρώπους.

Η Ανίτα, ο κεντρικός χαρακτήρας, αφήνει το κινητό της χωρίς επίβλεψη στη διάρκεια του διαλείμματος. Δύο συμμαθήτριές της, κοιτάζονται μεταξύ τους με μία πονηρή έκφραση στο πρόσωπό τους, πλησιάζουν το παγκάκι και πασπατεύουν το κινητό της Ανίτας, έως ότου βρίσκουν κάποιες φωτογραφίες, τις οποίες στέλνουν μέσω του bluetooth στα δικά τους κινητά τηλέφωνα.

Το απόγευμα, οι δύο φίλες συναντιούνται, κοιτάζουν τις φωτογραφίες, κουβεντιάζουν, χαχανίζουν και μετά καταστρώνουν ένα σχέδιο. Κάθονται στον υπολογιστή και δημιουργούν ένα ψεύτικο προφίλ στο Facebook με το όνομα της Ανίτας, ενώ αποφασίζουν επίσης να αφαιρέσουν τους περιορισμούς απόρρητου στον «τοίχο» και τις φωτογραφίες.

Εν τω μεταξύ, η Ανίτα επιστρέφει στο σπίτι, κάθεται μπροστά στον υπολογιστή, ανοίγει το προφίλ της στο Facebook και ξεσπά σε κλάματα. Η μητέρα της μπαίνει στο δωμάτιο της Ανίτας και προσπαθεί να καταλάβει τι έγινε, αλλά η Ανίτα δεν απαντά και κρατά όλα αυτά που έγιναν για τον εαυτό της. Η μητέρα της θυμώνει ολοένα και περισσότερο και αρχίζει έναν καυγά με την κόρη της. Η μητέρα βγαίνει από το δωμάτιο και η Ανίτα είναι απελπισμένη.

Τι θα γινόταν εάν …

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

2η ΕΝΟΤΗΤΑ: ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

http://anoixtosxoleio.weebly.com/uploads/8/4/5/6/8456554/mikres_aggelies.swf
παρουσίαση για τις αγγελίες του Γ. Σουδία


Λεξιλόγιο (κάνε κλικ πάνω στις λέξεις):





http://www.inschool.gr/G6/LANG/LEXEIS-ARITHMITIKA-LEARN-G6-LANG-MYcomplete-1310142225-tzortzisk/index.html
 εξάσκηση στα αριθμητικά απο το in school (Κ. Τζωτζής)


http://www.inschool.gr/G6/LANG/PROTASEIS-ELLEIPTIKES-PRAC-G6-LANG-HPclickon-1310152213-tzortzisk/index.html
ελλειπτικές προτάσεις απο το in school (Κ. Τζωτζής)




ΠΗΓΗ:http://silegga.blogspot.gr

Εκπληκτικό βίντεο: Παιδιά με προβλήματα ακοής τραγουδούν στη νοηματική γλώσσα

Ένα τραγούδι με την συμμετοχή παιδιών από το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών - Βαρηκόων Πάτρας, που ερμηνεύουν στη νοηματική γλώσσα, προκάλεσε συγκίνηση και εγκωμιαστικά σχόλεια σε πανελλαδικό επίπεδο.
Η ιδέα, οι στίχοι και η μουσική ανήκουν στον Πατρινό τραγουδιστή, Γιώργο Παράμερο, ο οποίος τραγουδάει ένα ιδιαίτερα τρυφερό κομμάτι, συνεπικουρούμενος από τα παιδιά του Δημοτικού Κωφών - Βαρηκόων.  

Τα γυρίσματα του βίντεοκλιπ έγιναν σε γραφικά σημεία της Αχαϊκής Πρωτεύουσας, έχοντας ως φόντο, μεταξύ άλλων, και την Γέφυρα Ρίου -Αντιρρίου.

Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών – Βαρηκόων είναι ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Κοινωνικών Φορέων «ΠΥΛΩΝΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ», η οποία ιδρύθηκε από τη ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. το 2010. 

Το τραγούδι έκανε «πρεμιέρα» το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014, στο κάστρο Αντιρρίου, ανοίγοντας τη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης».

 Στο τραγούδι συμμετέχουν και παιδιά του 26ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών, που κάνουν τα φωνητικά.




ΠΗΓΗ: news247.gr

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

"O ΑΛΥΣΟΔΕΜΕΝΟΣ ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ"

 
 (από το βιβλίο του Χόρχε Μπουκάι "Να σου πω μια Ιστορία")

"Οι δυο λύκοι", ινδιάνικος μύθος



ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ: ΞΕΡΩ ΝΑ ΛΕΩ "ΟΧΙ" - ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΡΑΣΙΔΑΚΗ



Το «Ξέρω να λέω ΟΧΙ» είναι ένα βιβλίο πραγματικά μοναδικό που απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους 8 -15 ετών και αναφέρεται σε διάφορους κινδύνους που μπορεί να συναντήσουν μεγαλώνοντας.
Με  πολύ χιούμορ αλλά και την απαραίτητη σοβαρότητα, καθώς και μια πραγματικά υπέροχη εικονογράφηση, τα μαθαίνει να τους αναγνωρίζουν, να τους αποφεύγουν, και να τους αντιμετωπίζουν κατάλληλα. Ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους, τα μαθαίνει να κρίνουν καταστάσεις, να βάζουν όρια, και πάνω απ’ όλα να μη γίνονται υποχείριο κανενός.

ΣΤΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟ...



Του Κωστή Παλαμά
Σμίλεψε πάλι, δάσκαλε, ψυχές!
Κι ότι σ' απόμεινε ακόμη στη ζωή σου,
Μην τ' αρνηθείς!
Θυσίασέ το ως τη στερνή πνοή σου!
Χτισ' το παλάτι, δάσκαλε σοφέ!
Κι αν λίγη δύναμη μεσ' το κορμί σου μένει,
Μην κουρασθείς.
Είν' η ψυχή σου ατσαλωμένη.
Θεμέλια βάλε τώρα πιο βαθειά,
Ο πόλεμος να μη μπορεί να τα γκρεμίσει.
Σκάψε βαθειά.
Τι κι' αν πολλοί σ’ έχουνε λησμονήσει;
Θα θυμηθούνε κάποτε κι αυτοί
Τα βάρη που κρατάς σαν 'Ατλαντας στην πλάτη,
Υπομονή!
Χτίζε, σοφέ, της κοινωνίας το παλάτι!

ΒΡΕΣ ΧΡΟΝΟ


του Γ. Ρίτσου


Βρες χρόνο για δουλειά
αυτό είναι το τίμημα της επιτυχίας.


Βρες χρόνο για σκέψη
αυτό είναι η πηγή της δύναμης.


Βρες χρόνο για παιχνίδι
αυτό είναι το μυστικό της αιώνιας νιότης.

Βρες χρόνο για διάβασμα
αυτό είναι το θεμέλιο της γνώσης.



Βρες χρόνο να είσαι φιλικός
αυτό είναι ο δρόμος προς την ευτυχία.


Βρες χρόνο για όνειρα
αυτά θα τραβήξουν το όχημά σου ώς τ’ αστέρια.


Βρες χρόνο ν’ αγαπάς και ν’ αγαπιέσαι
αυτό είναι το προνόμιο των θεών.


Βρες χρόνο να κοιτάς ολόγυρά σου
είναι πολύ σύντομη η μέρα για να ’σαι εγωιστής.


Βρες χρόνο να γελάς
αυτό είναι η μουσική της ψυχής.


Βρες χρόνο να είσαι παιδί
για να νιώθεις αυθεντικά ανθρώπινος.