Yellow Star

Σελίδες

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΣΙΑΚΟΣ: Ένας βετεράνος του Β΄Παγκόσμιου Πολέμου στην τάξη μας...


ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΣΣΕΣ-ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ

Κορόιδο Μουσολίνι - Νίκος Γούναρης

Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ (31/10)

Η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης γιορτάζεται κάθε χρόνο την 31η Οκτωβρίου, σε ανάμνηση της ίδρυσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων, που έγινε  στο Μιλάνο στις 31 Οκτωβρίου 1924. Το πνεύμα που διέπει την ημέρα αυτή είναι: «Η αποταμίευση συμβάλλει στο ατομικό και γενικό καλό». Το μήνυμα του εορτασμού είναι η ηθική και υλική ωφέλεια γι' αυτόν που αποταμιεύει.


Η φύλαξη του περισσεύματος χρημάτων ή άλλων ειδών λέγεται αποταμίευση. Ο λαός μας με την παροιμία "Φασούλι, το φασούλι, γεμίζει το σακούλι", μας δείχνει καθαρά το αποτέλεσμα της οικονομίας των αγαθών.
Οι άνθρωποι, συνήθως, αποταμιεύουν χρήματα, γιατί μ' αυτά μπορούν να αποκτήσουν ό,τι αγαθό θέλουν ή να πετύχουν άλλους σκοπούς, όπως  τη μόρφωση των παιδιών, την αγορά κατοικίας, κ.λπ. Η αποταμίευση αναπτύσσει την αυτοπεποίθηση και το πνεύμα της οικονομίας και της προνοητικότητας του ανθρώπου.

Δεν πρέπει να κάνουμε αποταμίευση, για να ικανοποιήσουμε τη φιλαργυρία μας, αλλά για να αντιμετωπίσουμε κάποια ανάγκη μας ή να πραγματοποιήσουμε ένα ωραίο όνειρο. Το παιδί μπορεί να συνηθίζει στην αποταμίευση, έχοντας στην αρχή τον "κουμπαρά" του και αργότερα το "βιβλιάριο καταθέσεων" χρημάτων στα ταμιευτήρια, όπου ο τόκος αυξάνει τα αποταμιευόμενα ποσά. Χρέος των γονέων είναι να προτρέπουν και να συνηθίζουν τα παιδιά τους στην αποταμίευση.

Το κράτος έχει πολλά να ωφεληθεί από την αποταμίευση χρησιμοποιώντας τον εθνικό πλούτο σε παραγωγικά έργα, σε διάφορους οργανισμούς ή κατασκευάζοντας σχολικά κτίρια, νοσοκομεία κ.λπ. Είδος αποταμίευσης είναι και η ασφάλεια ζωής που κάνουν πολλοί άνθρωποι, ασφαλίζοντας τον εαυτό τους και την οικογένειά τους.

Πολλοί από τους ευεργέτες της χώρας μας κατάγονταν από φτωχές οικογένειες. Αναγκάστηκαν, φυσικά, να μεταναστεύσουν για να δουλέψουν και να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Κάνοντας, όμως, αποταμίευση, συγκεντρώνοντας δηλαδή τις οικονομίες τους, κατόρθωσαν όχι μόνο μα βοηθήσουν τους ανθρώπους τους, αλλά να προσφέρουν σημαντική βοήθεια και στην πατρίδα τους.
Προσοχή, όμως! Η αποταμίευση είναι τόσο ευαίσθητη που αν δεν την κάνουμε σωστά, τότε μπορεί να αλλάξει πρόσωπο κι από καλή αποταμίευση να μεταμορφωθεί σε τσιγκουνιά, μιζέρια, φιλαργυρία και κακομοιριά. 
Για να θυμηθούμε την παραβολή του πλούσιου άρχοντα… Το πάθος του για τα χρήματα τον έκανε να ξεχάσει τους γύρω του. Δε νοιαζόταν για τίποτε άλλο... Λες και δεν υπάρχουν άλλα όμορφα πράγματα στον κόσμο μας, εκτός από τα χρήματα. Πού είναι η αγάπη, η κατανόηση, η ανθρωπιά;

Στο χέρι μας, λοιπόν, είναι να έχουμε μια σωστή σχέση με το χρήμα και την αποταμίευση κι από ματαιόδοξοι άνθρωποι ν΄ αλλάξουμε και να απελευθερωθούμε απ' το άγχος μόνο για υλικά αγαθά και την υπερκατανάλωση. Άλλωστε, ο πραγματικός πλούτος βρίσκεται αλλού. Στην καρδιά, στην ψυχή, στο μυαλό και, κυρίως, στην αγάπη και στην ανθρωπιά!

Ας θυμηθούμε μερικές πολύ όμορφες ελληνικές παροιμίες για την αποταμίευση:
  • Tων φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.
  • Μάζευε κι ας είν’ και ρώγες.
  • Φύλαξέ με σήμερα, για να μ' έχεις αύριο.
  • Σταλαγματιά, σταλαγματιά, γεμίζει η στάμνα η πλατιά.
  • Σταλιά, σταλιά, γεμίζει η λίμνη.
  • Ευρούλι, το ευρούλι, γεμίζει το σακούλι.   
ΠΗΓΗ: http://akrasakis.blogspot.gr

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Για την Ελλάδα!

http://hellas.teipir.gr/images/flag-gr.gif



Η Ελλάδα πολέμησε
μεσ’ τη φτώχια,τη σκλαβιά.
κινδύνεψαν πολλές μάνες,πατέρες,παιδιά.

Η Ελλάδα όμως δε λύγισε,
πολέμησε με θάρρος
και τα παιδιά της έχασε
της τα ‘φαγε ο χάρος.

Τους Ιταλούς,τους Γερμανούς
Τους βάσταγε η καρδιά της
Τα παλικάρια που ‘χανε
Τα ΄βλεπε στα όνειρά της.

Οι άνθρωποι της πέθαναν,
Ακόμα μεσ’ τα νιάτα.
Και έτσι εγώ σε εξυμνώ
Αθάνατο ’40!

Αγωνιστήκαμε πολύ
Βγάλαμε και μια κραυγή
Μα τελικά νικήσαμε
Και βρήκαμε τη λευτεριά,τη νίκη!!!



                         Βασίλης Ζ.

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

O τελευταίος επιζών του Παπανικολή θυμάται...






















Είναι ο τελευταίος επιζών του «Παπανικολή», του θρυλικού υποβρυχίου του Β' παγκοσμίου πολέμου, που είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος για τα πλοία του άξονα στην Αδριατική. Ο Νικόλαος Τασιάκος θυμάται ξανά τις ιστορικές στιγμές που έζησε ως μέλος του πληρώματος του «Παπανικολής» και εξιστορεί σε μια συνέντευξη - ποταμό στη Σοφία Παπαδοπούλου τις «χρυσές σελίδες» της εποποιίας του 1940 - 41 στη θάλασσα και τις σκληρές μάχες που δόθηκαν για την υπεράσπιση της πατρίδας.

ΠΗΓΗ:http://pemptasteria.blogspot.gr

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Ε. 8. Η γερμανική επίθεση και ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος

 Ιστορία Στ΄, Ενότητα 5, Κεφάλαιο 8   
Η Γερμανική επίθεση και ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος



1.Για ποιο λόγο οι Γερμανοί άλλαξαν τα σχέδιά τους και στράφηκαν στα Βαλκάνια;
2.Ποιο σύμμαχο βρήκε η Γερμανία στα Βαλκάνια; Πώς αντέδρασε η Ελλάδα  στην 
προφανή επίθεση των Γερμανών;
3.Πότε έγινε η επίθεση των Γερμανών; Ποιες ήταν οι κινήσεις των γερμανικών δυνάμεων;
4.Που επικέντρωσε την αντίστασή του ο ελληνικός στρατός ; Πότε έγινε η κατάληψη της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας;
5.Πώς εξελίχθηκε η Μάχη της Κρήτης; Ποια περίοδος ξεκίνησε για την Ελλάδα μετά την κατάληψη της από τους Γερμανούς;
6.Πότε τερματίστηκε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος; Ποιες ήταν οι συνέπειές του;
7.Μελετήστε τον πίνακα με τις απώλειες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο και υπολογίστε το σύνολο των Συμμάχων  και των Δυνάμεων του Άξονα που χάθηκαν στον πόλεμο. Μετά υπολογίστε τις συνολικές απώλειες.




Χάρτες








Τα οχυρά του Ρούπελ

Τα οχυρά του Ρούπελ

Οι Γερμανοί στη Θεσσαλονίκη



Οι Γερμανοί στην Αθήνα

Η Μάχη της Κρήτης


ΠΗΓΗ:http://1dimplagiarist.blogspot.gr/

7 ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΕΠΟΣ (ΕΝΟΤΗΤΑ 5Η)

Ιστορία Στ΄ Ενότητα  5 , κεφ. 7



Το Αλβανικό Έπος








1. Ποιες ήταν οι επιπτώσεις της ήττας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για τη Γερμανία και τη Βουλγαρία ;
2. Σε ποιες χώρες επικράτησαν οι  δικτατορίες στη διάρκεια του Μεσοπολέμου;
3. Πότε και γιατί η Ιταλία συμμάχησε με τη Γερμανία;
4. Ποια ήταν τα πρώτα μηνύματα για το επερχόμενο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο;
5. Πώς προετοιμαζόταν η Ελλάδα για τον επερχόμενο πόλεμο;
6. Πότε ξέσπασε ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος; Ποιες συμμαχίες σχηματίστηκαν;
7. Ποια ήταν η σοβαρή πρόκληση των Ιταλών προς την Ελλάδα; Πώς έγινε η κήρυξη του πολέμου προς την Ελλάδα και πότε;
8. Πώς ξεκίνησε η επίθεση των Ιταλών;
9. Πώς ο Ελληνικός Στρατός αντέδρασε στην Ιταλική επίθεση; Ποιες μεγάλες δυσκολίες αντιμετώπισε;


10.Μελετώ το χάρτη που βρίσκεται πιο κατω (βλέπε: χάρτες) και διακρίνω τις χώρες της Ευρώπης σ’ αυτές που έχουν δημοκρατικό πολίτευμα και σ’αυτές που έχουν φασιστικό –δικτατορικό καθεστώς, κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου.




Δείτε το αναλυτικό αφιέρωμα για το Αλβανικό Έπος και τη
γερμανική κατοχή  εδώ




Χάρτες 
Ο τύπος του '40

Εικόνες
Η ανατίναξη της Έλλης στο λιμάνι
 της Τήνου (15/8/1940)
         




ΠΗΓΗ:http://1dimplagiarist.blogspot.gr

  Ο Ντούτσε αφηγείται πώς …κατέκτησε την Ελλάδα, του σκιτσογράφου Σταμάτη Πολενάκη


Εξαιρετική ταινία μικρού μήκους (και η πρώτη κινούμενων σχεδίων που φτιάχτηκε στην Ελλάδα – τύπου «Μίκυ-Μάους» όπως γράφει ο σκηνοθέτης).
Μέσα σε 6,5 λεπτά ξετυλίγεται ο απόλυτος εξευτελισμός του Μουσολίνι και της φασιστικής εκστρατείας του εναντίον της χώρας μας.

Άξιον Εστί - Πορεία προς το μέτωπο

Η "Πορεία προς το μέτωπο" από το Άξιον Εστί του μεγάλου Οδυσσέα Ελύτη.
Απαγέλλει ο Μάνος Κατράκης

Γιατί αλλάζει η... ώρα;


Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής, καθώς τελειώνει το μέτρο της θερινής ώρας και επιστρέφουμε στην κανονική.
Έτσι, όπως αναφέρει και το madata.gr, στις 04.00 τα ξημερώματα της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να γυρίσουν μία ώρα πίσω και να δείχνουν 03.00.

Η ιδέα να γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα μπροστά στη διάρκεια του καλοκαιριού είχε προταθεί ήδη το 1784 από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο, όμως εφαρμόστηκε μόνο κατά την περίοδο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. Ο πρώτος έλεγχος για το αν εξοικονομείται πράγματι ενέργεια με τη θερινή ώρα έγινε το 1970 από το υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εξοικονομείται γύρω στο 1% σε σχέση με τη χρήση της χειμερινής ώρας. Όμως τα πράγματα άλλαξαν όταν τα κλιματιστικά άρχισαν να διαδίδονται ευρύτατα στα σπίτια και στα γραφεία.

Το 2006 ίσχυσε για πρώτη φορά η θερινή ώρα στην Πολιτεία της Ιντιάνας και την επόμενη χρονιά μια εργασία του οικονομολόγου Μάθιου Κότσεν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας αιφνιδίασε δείχνοντας ότι, αντί να μειωθεί, η κατανάλωση ηλεκτρικού αυξήθηκε κατά 1% κάνοντας την Πολιτεία να χάνει 9 εκατ. δολάρια τον χρόνο. «Αν και η θερινή ώρα μειώνει τη ζήτηση ηλεκτρικού στα σπίτια», εξηγεί ο ερευνητής, «αυξάνει περισσότερο τη χρήση των κλιματιστικών τις απογευματινές ώρες».

Στην Καλιφόρνια, η Επιτροπή Ενέργειας κατέληξε σε λίγο πολύ παρόμοιο συμπέρασμα. «Το γεγονός ότι επιμηκύναμε κατά 15 ημέρες την ισχύ της θερινής ώρας στην Πολιτεία μας», εξηγεί η Άντριεν Κάντελ, οικονομολόγος της εν λόγω Επιτροπής, «δεν έφερε κανένα όφελος, καθώς πέρυσι η εξοικονόμηση ενέργειας ήταν μεν 0,2%, όμως το δεδομένο αυτό έχει περιθώριο σφάλματος 1,5%».

Μόνο φαινομενική. Μια έρευνα του αυστραλιανού Ινστιτούτου Ενέργειας έδειξε και αυτή ότι η εξοικονόμηση ενέργειας με τη θερινή ώρα είναι μόνο φαινομενική. Σύμφωνα με το εν λόγω Ινστιτούτο, η οικονομία υπολογίζεται πάντα τις ώρες που υπάρχει η μεγαλύτερη ποσότητα φωτός (τις μεσημεριανές). Αν όμως συνυπολογίσουμε την οικονομία που γίνεται το μεσημέρι και τη μεγαλύτερη ζήτηση ενέργειας από τις 7 έως τις 8 το πρωί, καθώς και αυτή που χρησιμοποιούμε πιο αργά το βράδυ επειδή, κατά μέσο όρο, μένουμε ξύπνιοι περισσότερες ώρες, η οικονομία είναι μηδενική.

Όμως δεν είναι όλα τα αποτελέσματα αρνητικά. Στην Έκθεση που συνέταξε τον Οκτώβριο 2008 για το Κογκρέσο, το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η υιοθέτηση της θερινής ώρας 4 εβδομάδες νωρίτερα επέφερε συνολικά εξοικονόμηση ενέργειας κατά 0,5%, η οποία αντιστοιχεί σ΄ αυτή που καταναλώνουν 100.000 διαμερίσματα επί έναν ολόκληρο χρόνο.

Αύξηση των εμφραγμάτων κατά 5%

Εκτός από την παράμετρο της εξοικονόμησης ενέργειας, πρέπει επίσης να εξεταστεί η παράμετρος των επιπτώσεων που έχει η υιοθέτηση της θερινής ώρας στην υγεία. Παρ΄ ότι λέγεται πως μία ώρα επιπλέον φως προσφέρει στους ανθρώπους μεγαλύτερη άνεση κινήσεων, σύμφωνα με την επιθεώρηση «Νew Εngland Journal of Μedicine», η οποία επικαλείται μια έρευνα του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, την πρώτη εβδομάδα που ισχύει η νέα ώρα καταγράφεται αύξηση των εμφραγμάτων κατά 5% και αυτό συμβαίνει από το 1987.
Η αιτία, σύμφωνα με τους Σουηδούς επιστήμονες, είναι το γεγονός ότι η αλλαγή της ώρας αλλάζει τους βιολογικούς ρυθμούς μας και κυρίως αυτούς του ύπνου. Και μη νομίζετε ότι αυτό αφορά μόνο λίγους ανθρώπους. Ο Τιλ Ρένεμπεργκ του Πανεπιστημίου Λούντβιχ Μαξιμίλιαν του Μονακό, ειδικός στο θέμα των βιορυθμών, έκανε γνωστό ότι προβλήματα στον συγχρονισμό του βιολογικού ρολογιού του μπορεί να αντιμετωπίζει πάνω από το ήμισυ του ανθρώπινου πληθυσμού και έκανε λόγο για «κοινωνικό τζετ λαγκ».

Ποιος είχε την ιδέα της αλλαγής της ώρας;


* «Κατηγορήστε (ή μακαρίστε) τον Βενιαμίν Φραγκλίνο που φέρεται να πρωτοδιατύπωσε την ιδέα το 1784, ώστε να υπάρχει διαθέσιμο περισσότερο φυσικό φως κατά τους θερινούς μήνες».
 
 
 Μάλιστα, πότε πρωτοεφαρμόστηκε;

* «Στον 20ό αιώνα ο άνθρωπος άλλαξε τα... φώτα στο χρόνο, αρχίζοντας από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, ώστε να εξοικονομηθούν ενεργειακοί πόροι. Αν έχεις ήλιο στις 8 το βράδυ, δεν ανάβεις τα φώτα και περισσεύει πετρέλαιο για να αλληλοσκοτωνόμαστε. Μετά καταργήθηκε, εμφανίστηκε στο Β' Παγκόσμιο και μετά την ενεργειακή κρίση του 1973, ήρθε για να μείνει».
 
 
Στην Ελλάδα πότε το υιοθετήσαμε;
* «Το 1973. Το 1997 η κυβέρνηση διατύπωσε τη σκέψη να μην εφαρμόσουμε τη θερινή ώρα ώστε να συγκλίνουμε "ωρολογιακώς" με την κεντρική Ευρώπη, αλλά πρυτάνευσαν σοφότερες σκέψεις».
 
 
 Πόσες χώρες εφαρμόζουν το μέτρο;

* «Γύρω στις 70».
 
 
Τι γίνεται στην Ε.Ε.;
* «Ως το 1996 κάθε χώρα έκανε τα δικά της, εμείς για παράδειγμα εφαρμόζαμε τη χειμερινή ώρα τον Σεπτέμβριο. Μετά ανέλαβαν οι Βρυξέλλες και η χειμερινή ώρα ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου. Η θερινή ώρα (για την οποία γίνεται η ιστορία) ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου».
 
 
Υπάρχει κοινοτική οδηγία;
* «Βεβαίως, είναι η 2000/C 337 Ε/18».
 
 
Η ώρα Γκρίνουιτς αλλάζει;

* «΄Οχι, γι' αυτό το καλοκαίρι η Ελλάδα είναι 3 ώρες και το χειμώνα 2 ώρες μπροστά από το Γκρίνουιτς. Κάποια πράγματα πρέπει να μένουν σταθερά σε αυτό τον κόσμο».
 
 
 Ποια είναι η «κανονική» και ποια η «τεχνητή» ώρα;

* «Η ανθρώπινη παρέμβαση γίνεται εν όψει του καλοκαιριού στα τέλη Μαρτίου».
 
 
΄Ολες οι χώρες προσαρμόζονται την ίδια στιγμή στις αλλαγές;
* «Σιγά μη συμφωνούσαμε. Το... παιχνίδι με τις ώρες δεν το παίζουν οι χώρες που βρίσκονται κοντά στον Ισημερινό, όπου η μέρα διαρκεί 12 ώρες και η νύχτα άλλες τόσες. Αντίθετα, όσο πιο κοντά κατευθύνεται κανείς προς τους Πόλους τόσο περισσότερο ηλιακό φως είναι διαθέσιμο κατά τις πρωινές και βραδινές ώρες. Επίσης, άλλο πρόγραμμα ακολουθούν οι Βορειοαμερικανοί, άλλο οι Ευρωπαίοι, άλλο οι Νοτιοαμερικανοί...».
 
 
Πότε πάμε μία ώρα μπροστά και πότε μία ώρα πίσω;
* «Τον Οκτώβριο (στις 26 του μηνός φέτος) φέρνουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω και τον Μάρτιο τα πάμε μία ώρα μπροστά».
 
 
 Δεν μου είπατε ποια είναι η επίσημη ονομασία.

* «Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες περιοριζόμαστε στους όρους "θερινή ώρα" και "χειμερινή ώρα" . Οι Αγγλοσάξονες, που μάλλον έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο, προτιμούν το εφετζίδικο Daylight Saving Time, που στα ελληνικά δημιουργεί το μάλλον άσχημο ακρωνύμιο ΧΕΗΦ, αν το μεταφράσουμε στο "Χρόνος Εξοικονόμησης Ηλιακού Φωτός"».
 
 
Μήπως είναι επικίνδυνο;

* «Αν ξεχάσετε να ρυθμίσετε το ρολόι σας και πάτε με καθυστέρηση μιας ώρας στο ραντεβού, δεν ξέρετε πώς θα αντιδράσει ο "στημένος", αλλά μην κατηγορείτε τους άλλους για τις αβλεψίες σας, εντάξει;».
 
 
Δεν διαμαρτύρεται κανείς;

* «Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχουν κάθε λόγο να διαμαρτύρονται, διότι ούτε τα φυτά ούτε τα ζώα παίρνουν το 141 για να μάθουν την ώρα και θέλουν μερικές εβδομάδες προσαρμογής. Επίσης, άνθρωποι με προβλήματα αϋπνίας βρίσκουν μια καλή αφορμή για γκρίνια».
 
 
Ποιος είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος για τις αλλαγές της ώρας;
* «Μην κοιτάτε το Αστεροσκοπείο. Την ευθύνη έχει το υπουργείο Μεταφορών & Επικοινωνιών και αυτό δεν είναι ελληνική ιδιοτροπία. Στις ΗΠΑ, επίσης, το υπουργείο Μεταφορών λέει στους Αμερικανούς τι να κάνουν με τα ρολόγια τους και πότε».
 
 
Ποιο μέρος του κόσμου είναι το περισσότερο μπερδεμένο όσον αφορά τις αλλαγές της ώρας;
* «Μάλλον πρέπει να είναι η Πολιτεία της Ιντιάνα στις ΗΠΑ (περιμένατε να είναι κάπου αλλού;), όπου υπάρχουν τρεις παραλλαγές στο πότε και πώς αλλάζει η ώρα, μπερδεμένοι άνθρωποι».
 
 
Πηγή: madata.gr
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ 
ΑΠΟ: http://xristosxarmpis.blogspot.gr/

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Θυμηθείτε! Αλλάζει η ώρα την Κυριακή

Γυρνάμε τους δείκτες μια ώρα πίσω
Μία επιπλέον ώρα ύπνου θα κερδίσουμε από την Κυριακή 27 Οκτωβρίου οπότε θα αρχίσει να ισχύει η χειμερινή ώρα. Στις 4.00 τα ξημερώματα της Κυριακής οι δείκτες του ρολογιού θα πρέπει να γυρίσουν μία ώρα πίσω και να δείξουν 3.00
Η χειμερινή ώρα θα ισχύσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Απριλίου. 

ΠΗΓΗ:http://www.osiaefxi.com

Άγιος Δημήτριος

 "Χαίρε Δημήτριε, λιμάνι και τείχος προστάτη και σκέπη της Θεσσαλονίκης"






ΠΗΓΗ:http://1dimplagiarist.blogspot.gr

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Γιορτή της Σημαίας μας




Πάντα κι όπου σ` αντικρίζω,
με λαχτάρα σταματώ,
υπερήφανα δακρύζω,
ταπεινά σε χαιρετώ.


Δόξα αθάνατη στολίζει
κάθε θεία σου πτυχή
και μαζί σου φτερουγίζει
της πατρίδος η ψυχή.


Όταν ξάφνου σε χαϊδεύει
τ` αγεράκι τ` αλαφρό,
μοιάζεις κύμα, που σαλεύει
με χιονόλευκον αφρό.


Κι ο σταυρός που λαμπυρίζει
στην ψηλή σου κορυφή,
ειν` ο φάρος που φωτίζει
μιαν ελπίδα μας κρυφή.


Σε θωρώ κι αναθαρρεύω
και τα χέρια μου χτυπώ,
σαν αγία σε λατρεύω,
σα μητέρα σ` αγαπώ.


Κι απ` τα στήθη μου ανεβαίνει
μια χαρούμενη φωνή:
«Να “σαι πάντα δοξασμένη,
ω Σημαία γαλανή!»
ΠΗΓΗ: http://ethalassi.blogspot.gr

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

6. ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ


 


















Βρείτε τους πλανήτες

Βρείτε τους πλανήτες και μερικά ακόμη ουράνια
σώματα. Πατήστε στην εικόνα και εξασκηθείτε!


 
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ : http://podilato98.blogspot.gr
 


ΚΛΙΚ ΕΔΩ βάλε τους πλανήτες στη σειρά

ΚΛΙΚ ΕΔΩ φτιάξε το ηλιακό μας σύστημα

ΚΛΙΚ ΕΔΩ για να δεις τις τροχιές και τις ιδιότητες περιστροφής των πλανητών

ΚΛΙΚ ΕΔΩ δες το εσωτερικό των πλανητών
  
ΚΛΙΚ ΕΔΩ δες τις περιστροφές των πλανητών και σύγκρινέ τες με αυτές της Γης



ΠΗΓΗ: http://daskalosjf.blogspot.gr

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

“Ο πόλεμος δεν είναι παιχνίδι”

Μετά από ένα μακρύ ταξίδι, διασχίζοντας διάφορα μέρη της υπαίθρου, δύο παιδιά και ο πατέρας τους φτάνουν σε ένα σπίτι που πρόκειται να είναι η νέα τους κατοικία. Τα παιδιά ανυπομονούν να παίξουν, απομακρύνονται από τον πατέρα τους και κατευθύνονται προς ένα πυκνό δάσος για ν α παίξουν "πόλεμο".  Ξαφνικά, μια σειρά από παράξενα γεγονότα συμβαίνουν και τα παιδιά να μαθαίνουν ό, τι ένας πραγματικός πόλεμος είναι πολύ διαφορετικός..

 Μια πολύ ωραία ταινία animation για προβληματισμό και συζήτηση…



OSCURO CARDINAL from adrianguerra on Vimeo.


ΠΗΓΗ:http://pappanna.wordpress.com/

Γυναίκες Ηπειρώτισσες (Πυθαγόρας )



Γυναίκες Ηπειρώτισσες
μέσα στα χιόνια πάνε
κι οβίδες κουβαλάνε.
Θεέ μου τι τις πότισες
και δεν αγκομαχάνε. Γυναίκες Ηπειρώτισσες
ξαφνιάσματα της φύσης
εχθρέ γιατί δεν ρώτησες
ποιον πας να κατακτήσεις.
Γιαννιώτισσες, Σουλιώτισσες
ξαφνιάσματα της φύσης
εχθρέ γιατί δεν ρώτησες
ποιον πας να κατακτήσεις.
Γυναίκες από τα σύνορα
κόρες, γριές, κεράδες
φωτιά μες τους βοριάδες
Εσείς θα είστε σίγουρα
της λευτεριάς μανάδες.

Πυθαγόρας, Ο Ναπολιτάνος


Ο ΝΑΠΟΛΙΤΑΝΟΣ Μελαχρινέ Ναπολιτάνο,
ο πόλεμος είναι φρικτός,
Εσύ μαχαίρωσες τον Πάνο,
μετά σε σκότωσε κι αυτός.
Τώρα κοιμάστε αγκαλιασμένοι
όπως το θέλησε ο Θεός,
νάν' οι λαοί αδελφωμένοι,
μαύροι λευκοί ένας λαός.
 Εσύ στη Νάπολη Μπαρμπέρης
κι αυτός ψαράς στο Αιτωλικό
να μάθεις δεν θα καταφέρεις
πως φτάσαμε στο φονικό.
Τώρα κοιμάστε αγκαλιασμένοι
όπως το θέλησε ο Θεός,
νάν' οι λαοί αδελφωμένοι,
μαύροι λευκοί ένας λαός.

H AΞΙΑ ΕΝΟΣ ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ




ΠΗΓΗ:http://exoenavaros.blogspot.gr/

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ YIANNIS RITSOS

Έφεδρος ανθυπολοχαγός





Ο έφεδρος Ανθυπολοχαγός
Συγκλονιστικό τραγούδι από την Μαρινέλα

Τι γύρευες στ' αλβανικό βουνό,
μονάκριβε νησιώτη;
Και λαβωμένο κλαίει το δειλινό
την ακριβή σου νιότη...

Πάει ο ήλιος, πάει κι η Αμοργός,
στα μάτια του νυχτώνει.

Κι ο έφεδρος ανθυπολοχαγός
κοιμάται μες στο χιόνι.

Τα χρόνια σου καπνός τα παιδικά,
ανάσα η εφηβεία.
Στον τοίχο - ματωμένα ιδανικά -
μετάλλια και βραβεία...

Πάει ο ήλιος, πάει κι η Αμοργός,
στα μάτια του νυχτώνει.
Κι ο έφεδρος ανθυπολοχαγός
κοιμάται μες στο χιόνι.

ΣΤΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟ...



Του Κωστή Παλαμά
Σμίλεψε πάλι, δάσκαλε, ψυχές!
Κι ότι σ' απόμεινε ακόμη στη ζωή σου,
Μην τ' αρνηθείς!
Θυσίασέ το ως τη στερνή πνοή σου!
Χτισ' το παλάτι, δάσκαλε σοφέ!
Κι αν λίγη δύναμη μεσ' το κορμί σου μένει,
Μην κουρασθείς.
Είν' η ψυχή σου ατσαλωμένη.
Θεμέλια βάλε τώρα πιο βαθειά,
Ο πόλεμος να μη μπορεί να τα γκρεμίσει.
Σκάψε βαθειά.
Τι κι' αν πολλοί σ’ έχουνε λησμονήσει;
Θα θυμηθούνε κάποτε κι αυτοί
Τα βάρη που κρατάς σαν 'Ατλαντας στην πλάτη,
Υπομονή!
Χτίζε, σοφέ, της κοινωνίας το παλάτι!

ΒΡΕΣ ΧΡΟΝΟ


του Γ. Ρίτσου


Βρες χρόνο για δουλειά
αυτό είναι το τίμημα της επιτυχίας.


Βρες χρόνο για σκέψη
αυτό είναι η πηγή της δύναμης.


Βρες χρόνο για παιχνίδι
αυτό είναι το μυστικό της αιώνιας νιότης.

Βρες χρόνο για διάβασμα
αυτό είναι το θεμέλιο της γνώσης.



Βρες χρόνο να είσαι φιλικός
αυτό είναι ο δρόμος προς την ευτυχία.


Βρες χρόνο για όνειρα
αυτά θα τραβήξουν το όχημά σου ώς τ’ αστέρια.


Βρες χρόνο ν’ αγαπάς και ν’ αγαπιέσαι
αυτό είναι το προνόμιο των θεών.


Βρες χρόνο να κοιτάς ολόγυρά σου
είναι πολύ σύντομη η μέρα για να ’σαι εγωιστής.


Βρες χρόνο να γελάς
αυτό είναι η μουσική της ψυχής.


Βρες χρόνο να είσαι παιδί
για να νιώθεις αυθεντικά ανθρώπινος.